သကြားညို (Brown Sugar) နှင့် သကြားဖြူ (Refine sugar) ဘာတွေ ကွာခြားမယ် ထင်လဲ????



အမေး-


() ကျန်းမာရေး အကျိုးပြုပုံ

() အရသာ၊ အရောင်အဆင်း

() ကယ်လိုရီ 


အဖြေ - () အရသာ၊ ရောင်အဆင်း



သကြားညိုမှာ က molasses ပိုပါတဲ့ အတွက် အရောင် ရှိပါတယ်။ မုန့်ဖုတ်လုပ်ငန်း တွေ မှာ မုန့်အရောင်တက်အောင် အရောင်လှအောင် ပိုသုံးကြပါတယ်။


အနည်းငယ် ပိုချို သလို ရှိပေမယ့်၊ ထူးထူးခြားခြား သကြားဖြူ ထက် အရမ်းချိုလွန်းတာမျိုးတော့ မရှိပါ။


သကြားညို က ကျန်းမာရေး အတွက် ပိုကောင်းတယ် လို့ အများ က ထင်ကြပါတယ်။ ဒါကလဲ မဟုတ်ပါဘူး။ သေချာစဉ်းစားကြည့်ရင် သကြားညို မှာ တချို့သော သတ္တုဓါတ် တွေ ပိုပါတယ်လို့ တွေ့ရပါလိမ့မယ်။ ဥပမာ - ထုံးဓါတ်၊ သံဓါတ် တို့ပေါ့။ ဒါပေမယ့် American Heart Association (AHA) က ထုတ်ပြန်ထားတဲ့ စားလို့ရမယ့် ပမာဏ က တနေ့တာကို ကယ်လိုရီ ၁၀၀-၁၅၀ ထက် မပိုသင့်ပါဘူး။ ပမာဏ အရပြောရရင် လက်ဖက်စားဇွန်း ဇွန်း (၂၄ ဂရမ်) ထက်ပိုမစားသင့်ပါဘူး။ ဘာကြောင့်လဲ ဆိုတော့ ဘာသကြားပဲ ဖြစ်ဖြစ် အကျိုးရှိစေမယ့် အာဟာရပါဝင်မှု့နည်းလို့ဖြစ်ပါတယ်။ ပိုစားမိရင် အန္တရာယ်ပြန်ပေးနိုင်တဲ့ အတွက်ကြောင့်ပါ။ ဒါကြောင့် ဒီပမာဏ ပေါ်မှာ ပိုပါဝင်မယ့် သံဓါတ်၊ ထုံးဓါတ် ကလဲ ပြောပါ့လောက်မယ့် ပမာဏ မဟုတ်ပါဘူး။ 


နောက်တခု က သကြားညို က ဆီးချိုမှာ စားလို့ရတယ် ဆိုတာလဲ မဟုတ်ပါ။


ကယ်လိုရီ က တော့ အနည်းငယ်သာ ကွာခြားမှု့ရှိလို့၊ ပြောပါ့လောက်တဲ့ ပမာဏ မဟုတ်ပါဘူး။ 



ဒါကြောင့် အဓိက ကွာခြားမှု့သည် အရောင်အဆင်း အရသာ မှာ သာ ရှိပါတယ်။


လေးစားစွာဖြင့်

ဒေါက်တာ ညီညီကျော် 


Comments

Popular posts from this blog

လူပြောများနေတဲ့ အိုမီဂါ သရီး (Omega-3) အကြောင်း

ခြောက်လ အထက် ကလေး တွေ ကို ဖြည့်စွက်စာတ်ကျွေးတော့မယ် ဆိုရင် ဘာတွေထည့်ကျွေးသင့်သလဲ????

လူကြီးတွေ ကို အာဟာရပြည့်အောင် ဘယ်လို ကျွေးကြမလဲ????